Strijp-T gaat door waar S ophoudt

 

 Het gigantische gebouw TQ. © FotoMeulenhof

 

 

EINDHOVEN - Het oude Philips-fabrieksterrein Strijp-T ondergaat een ingrijpende vernieuwing en wordt duurzamer en groener. De blikvanger, het gebouw TQ, krijgt huurders van velerlei aard.

 

Michel Theeuwen 21-09-17, 08:28

 

Hightechproductiebedrijven, creatieve doorstarters en gemeenschappelijke (horeca)voorzieningen voor bedrijventerrein Strijp-T. Er is straks allemaal plaats voor in gebouw TQ, met 40.000 vierkante meter - zo'n zes voetbalvelden - een van de grootste gebouwen van Eindhoven. Het bestaat uit drie grote productiehallen van in totaal 10.000 vierkante meter en heel veel kantoorachtige ruimtes (20.000 m2) op de verdiepingen. De begane grond wordt gereserveerd voor iedereen toegankelijke voorzieningen, zoals een sportschool en horeca. ,,Dit moet het centrum of de gastvrouw van Strijp-T worden. Zodat wie op Strijp-S zijn lunchwandeling maakt, die ook kan verlengen over Strijp-T", aldus Boudie Hoogedeure van Marketing- en acquisitieteam Strijp-T. Op de bovenste verdieping, met een prachtig uitzicht over de stad komt een kantine voor alle gebruikers en een flexwerkkantoor.

Rauwer
Strijp-T is de werkmaatschappij van eigenaar GEVA BV uit Best. Dat bedrijf heeft de laatste jaren steeds meer eigendommen verworven op het voormalige Philips-terrein tussen Zwaanstraat en Achtseweg Zuid. ,,Strijp-T heeft een meer industriële uitstraling, fabriekshallen zijn nog in gebruik, het is wat rauwer dan S. We hebben besloten om niet elk pand apart te ontwikkelen, maar het hele gebied. Gedreven door de liefde voor de panden werd behoud en hergebruik het uitgangspunt", vertelt Hoogedeure.

De eerste panden zijn al 'getransformeerd'. Zo is het voormalige pomphuis TAQ omgebouwd voor Settels Savenije Group en het TAB verhuurd aan creatieve bedrijven zoals Kragt Groep.

Maar de belangrijkste wijziging tot nog toe is de omvorming van de energiecentrale TR (met de twee schoorstenen) tot Innovation Powerhouse voor ontwerpbureau Van Berlo en andere bedrijven. ,,We denken eind dit jaar de ruimtes daar verhuurd te hebben. Dan kan TQ aan bod komen", aldus Hoogedeure.

 

Duurzaam


Gebouw TQ is in 1960 door Philips gebouwd voor de afdeling Producten voor Industriële Toepassingen. Hier ontstonden later succesvolle bedrijven als Philips Medical Systems, NXP en ASML. Nu wordt het gigantische gebouw TQ grotendeels gestript en flink verbouwd, maar het houdt zijn industriële uitstraling. In tegenstelling tot Strijp-S komen er geen woningen op het bedrijventerrein. Alle kozijnen worden vervangen door aluminium met dubbel glas. Het pand wordt voorzien van een warmtepomp in plaats van gas gestookte centrale verwarming, er komt overal ledlicht en vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen te liggen. Alles bij elkaar goed voor het hoogste duurzaamheidslabel. Ook komen er onderdoorgangen richting het Gloeilampplantsoen. TQ en de energiecentrale worden ook via een loopbrug - een oude leidingenbrug - verbonden met elkaar.

De omgeving van de bedrijfsgebouwen wordt heringericht en verder vergroend. Hoogedeure hoopt nog voor de Dutch Design Week de eerste nieuwe 'laan' aan te leggen, zodat bezoekers voor een eerste inkijkje rechtstreeks van de Torenallee op Strijp-S naar de voorkant van TQ kunnen lopen.

 

Aanvulling


TQ wordt geen concurrent voor de TU Campus, de High Tech Campus, Strijp-S of de nog te bouwen Brainport Industries Campus. ,,Dit is de ontbrekende schakel, een aanvulling, we gaan elkaar versterken. Een student van de TU die een bedrijfje wil beginnen, start vaak op de universiteitscampus. Daarna groeit hij door naar Strijp-S of HTC maar op het moment dat bijvoorbeeld prototypes gebouwd moeten worden, kom je als doorgroeiend bedrijf eerder bij Strijp-T uit. T gaat letterlijk verder waar S ophoudt. Bedrijven kunnen doorgroeien hier. En als ze te groot worden? Dan komt de BIC in zicht of we kunnen hier op Strijp-T ook nog nieuwbouw realiseren, daar is plaats voor", zet Hoogedeure uiteen.

Hoogedeure benadrukt dat het onderscheid tussen bedrijfsruimte en kantoor in TQ steeds meer komt te vervallen. ,,We zijn aangewezen door het rijk als pilot om hier met de gemeente een nieuw soort bestemmingsplan te maken, vooruitlopend op de nieuwe omgevingswet. We willen af van lijstjes van soorten bedrijven die hier wel of niet mogen. Dan mag hier een leerlooierij komen, wie wil dat nou? We moeten juist de discussie voeren welke activiteiten we wel en niet toe willen laten om Brainport sterker te maken, ongeacht of ze in een kantoor of een bedrijfsomgeving uitgevoerd worden."

Artist's impression van het nieuwe Strijp-T, met achter het Gloeilampplantsoen gebouw TQ en links de Innovation Powerhouse (TR). © Strijp-T

 

bron

Terug