Metamorfose voor iconische ex-Philips Gebouw TY

Bouwbericht 9 september - Cobouw

Het iconische Gebouw TY in Eindhoven, ook wel de Glaskathedraal genoemd, ondergaat binnenkort een flinke metamorfose. Dit gebouw is onderdeel van Strijp-T, het voormalige Philipsterrein met een oppervlakte van ruim 25 hectare. "Het pand wordt ontwikkeld voor één, hooguit twee partijen die afkomstig zijn uit de high-tech maakindustrie'', zegt Boudie Hoogedeure van het Ontwikkelteam Strijp-T.

 

 

Gebouw TY is in 1956 door Philips in gebruik genomen als proeffabriek en glaslaboratorium. Samen met het naastgelegen Gebouw TZ vormde het jarenlang het ontwikkelingscentrum voor glas. In deze pilotfabriek werd glas geperst, geblazen of getrokken en door machines fabrieksmatig geproduceerd. De proeffabriek bestaat uit twee bouwlagen met op de begane grond de werkplaats, opslag en mengkamer, kantine, garderobe en toiletten. Op de eerste verdieping zaten het smeltlab, trekbanen en kantoren.

Maatwerk glaslaboratorium


Hoogedeure: "Het glaslaboratorium wacht met haar hoge plafonds en glazen gevel op een ambitieus bedrijf. We transformeren het pand volgens specifieke huur- en gebruikerseisen. De afbouw begint zodra een concrete kandidaat zich aandient. Het betreft hier maatwerk.'' Het gebouw bestaat uit een Oost- en Westzijde die een bedrijf afzonderlijk en als geheel kan huren.

 

Bert Dirrix van diederendirrix architecten uit Eindhoven is nauw betrokken bij het ontwerp van de transformatie van het markante gebouw. Hij kende de gevel al langer, maar eenmaal binnen verbaasde hij zich over de hoeveelheid ruimte en licht. "De oorspronkelijke ruimtes en het unieke casco van dit historische gebouw wil je natuurlijk behouden, evenals de sporen uit het verleden, zoals op de schitterende vloer. Daarmee blijft het rijke verhaal van Philips in leven. We willen dat de buitenkant hetzelfde verhaal vertelt als de binnenkant. Daarom gaan we er voor zorgen dat de gevel zoveel mogelijk inkijk biedt in de activiteiten op de werkvloer. Het glaslaboratorium – een van de blikvangers van Strijp-T – krijgt de kroon die het verdient.''

 

Industrieel en nieuwbouwcomfort

Strijp-T bestaat uit industrieel erfgoed en passende nieuwbouw, aldus Hoogedeure. Het gaat om markante, naoorlogse gebouwen zoals de energiecentrale met twee herkenbare schoorstenen. "Deze gebouwen zijn met respect voor de authentieke sfeer en architectuur gerenoveerd. De uitstraling van toen wordt gecombineerd met de kwaliteit en het comfort van nu.

 

''Het gebouw – met groot dakterras – wordt dus met respect voor het architectonische verleden getransformeerd met het nieuwbouwcomfort van nu. Zo ontstaat volgens Hoogedeure een gebouw dat een 'indrukwekkend visitekaartje is voor het bedrijf dat straks hierin gehuisvest is'.

 

Ondernemen op Strijp-T is volgens Hoogedeure energiezuinig, duurzaam, authentiek, veilig en comfortabel. Dit voormalige Philips-terrein ontwikkelt zich momenteel als een duurzaam high-end bedrijvenpark voor ondernemingen die de start-up fase voorbij zijn en toe zijn aan een volgende stap.

 

De transformatiewerkzaamheden van Gebouw TY zullen anderhalf à twee jaar in beslag nemen.

 

Artikel op Cobouw

 

Terug