De glaskathedraal van Strijp-T

EEN ICONISCH GEBOUW, VAN OUDSHER EXPERIMENTEEL VORMGEGEVEN

 

Gebouw TY (bouwjaar 1956), ook wel de Glaskathedraal genoemd, is ontworpen en in gebruik genomen door Philips als proeffabriek en glaslaboratorium. Samen met het naastgelegen gebouw TZ vormde het jarenlang een ontwikkelingscentrum voor glas.
Nu decennia later worden de transformatieplannen op Strijp-T steeds concreter en ondergaat in navolging van de gebouwen TAQ, TR en TQ ook gebouw TY een volledige metamorfose. Dit alles met respect voor het oorspronkelijke architectonische karakter. Klaar om bedrijven uit de innovatieve High Tech maakindustrie te huisvesten.

 

 

 

Verbazingwekkend en Verrassend

"Geïnteresseerde ondernemers uit de innovatieve High Tech maakindustrie die op Strijp-T komen, kijken hun ogen uit. Want om te zien hoe in korte tijd zoveel gebouwen worden getransformeerd, inclusief de herontwikkeling van het volledige terrein, is voor velen nauwelijks te geloven. Dit effect wordt nog sterker op het moment dat men de gebouwen binnenstapt. De buitenkant wekt interesse door de bijzondere architectuur. Maar eenmaal binnen, stap je in een moderne trendy en inspirerende werkomgeving. Geheel volgens de laatste wensen en het comfort van nu ontwikkeld, aldus Boudie Hoogedeure van het Strijp-T ontwikkelteam."

 

Strijp- T toen en nu

Een stukje geschiedenis. Nog niet zo lang geleden kenden mensen Strijp-T niet. Men had het uitsluitend over Strijp-S en in mindere mate over Strijp-R. De drie terreinen vormden in Eindhoven de verboden stad. Niemand wist wat er zich daar precies afspeelde. Voor Strijp-T werd drie jaar geleden een gebiedsvisie gemaakt, waarin de herstructurering van het bedrijventerrein en het hergebruik van dit industrieel erfgoed centraal stond. Het werd een uitdagend streven. Met als doel Strijp-T samen met

Strijp-S en Strijp-R onderdeel te laten zijn van Innovation District Strijp. Hierbij kenmerkt Strijp-T zich als duurzaam high-end bedrijvenpark voor ondernemingen die toe zijn aan de volgende fase, dus de startup fase voorbij zijn. Een locatie als aanvulling op en versterking van andere bedrijventerreinen in Eindhoven.

Kortom, het streven was een gebiedstransformatie te realiseren waar je u tegen zegt. Een terrein dat de maakindustrie uit Eindhoven de ontbrekende schakel aan zou bieden. Dé schakel die Eindhoven nodig heeft om nog verder te kunnen groeien en ontwikkelen. En dat is gelukt. Goed gelukt in zeer korte tijd.

 

 

The next step: meer dan alleen m2 bedrijfhuisvesting

"Het is erg bijzonder en gaaf om te zien dat Strijp-T zich sneller ontwikkelt dan was voorzien. Nagenoeg alle ruimtes zijn inmiddels volledig verhuurd en de eerste partijen groeien alweer uit hun jasje en vinden elders op T een passend maatpak," vervolgt Hoogedeure. "Eenmaal op T geland, wil en hoef je hier niet meer weg. Naast de bestaande gebouwen die zijn getransformeerd en worden verhuurd, zijn er ook nog de nodige nieuwbouwmogelijkheden. Dus we zijn nog lang niet klaar," geeft Boudie

enthousiast aan. "Wat ook opvalt is dat de bedrijven, die er nu gehuisvest zijn, elkaar inspireren. We focussen daarom op bedrijven met dezelfde visie. Organisaties die gerelateerd zijn aan de maakindustrie. En dit geldt ook voor het bedrijf dat zich straks in gebouw TY, de Glaskathedraal gaat huisvesten. Dit gebouw biedt ruimte voor een bedrijf van ca 5.000 – 7.000 m2 (of aan twee bedrijven van ieder ca 2.500 m2 – 3.500 m2).

Samenvattend, op Strijp-T krijgt een bedrijf beduidend méér dan alleen vierkante meters aan werkruimte. Dat geldt ook voor gebouw TY. Er is bijvoorbeeld een prachtig dakterras voorzien. Het wordt wederom een inspirerende omgeving die goed is voor de werksfeer, voor het aantrekken van klanten en nieuwe medewerkers. Oftewel een professioneel visitekaartje dat tegelijkertijd ingezet kan worden in 'the battle for talent'.

 

Groen Gloeilampplantsoen

"Uiteraard draagt ook de herinrichting van de groene ruimte bij aan de levendigheid van het gebied. Deze herontwikkeling gaat gefaseerd. Laan 1 en 2 met daaraan de ico- nische gebouwen TR en TQ zijn opgeleverd. Van buiten naar binnen wordt er nu gewerkt aan de rest van de omgeving. Waarbij op dit moment aan de westzijde van Strijp-T de ontsluiting van laan 4 op de Achtseweg-Zuid wordt afgerond. Hier bevindt zich gebouw TY. Tevens wordt de laatste hand gelegd aan de tweede uitbreiding van gebouw TAQ en wordt gebouw TZ aangepakt.

 

De herontwikkeling van het gloeilampplantsoen aan de Oostzijde van Strijp-T, die als groene zone een belangrijk onderdeel van het gebied uitmaakt, zal deze zomer de aan- dacht krijgen die ze verdient. Kwaliteitsuitstraling en beleving ligt hieraan ten grond- slag en we doen er alles aan om een duurzame groene ruimte te realiseren als natuurlijke buffer tussen Strijp-S en Strijp-T."

 

The next business generation

Hoogedeure: 'De Glaskathedraal, oftewel gebouw TY, laat straks opnieuw zien hoe je monumenten met visie kunt transformeren en ze letterlijk en figuurlijk levend kunt houden voor volgende generaties. Met trots kan ik zeggen dat bij alle gebouwen op Strijp-T de authenticiteit door zorgvuldige renovatie in alle opzichten bewaard is ge- bleven. "Wie weet ontstaat hier een tweede ASML". Potentie genoeg. Aangevuld met eigentijdse duurzame aanpassingen en vernieuwing, hebben we ervoor gezorgd dat de innovatie geest van de legendarische maakindustrie van Philips in alle opzichten met nieuwe spelers voortleeft op Strijp-T."

 

VISUELE TOUR Hoe dit straks allemaal uitpakt in gebouw TY, kun je nu al ervaren door op Strijp-T deel te nemen aan een VR-experience. Je loopt met behulp van een VR-bril als het ware al door het nieuwe getrans- formeerde gebouw heen waarin de toekomst wordt gevisualiseerd en aan de lijve kan worden ervaren. Potentiële geïnteresseerden die op Strijp- T 'the next step' willen maken, worden hiervoor van harte uitgenodigd.

Terug